Doğalgaz tesisatı kişilerin ev ve iş yerlerinde ısınmak için kullandıkları yöntemlerden bir tanesidir. Doğalgaz tesisatları ısıtma sistemleri içerisinde ekonomik açıdan ve performans açısından en uygun olan sistemdir. Doğalgaz tesisatı hem güvenli hem de konforlu olması sebebi ile kişiler tarafından sıklıkla talep görmektedir. Günümüzde hemen hemen her ev ve iş yerinde kullanılan doğal nedir? Doğalgaz, aslında bir petrol çeşididir. Yer altındaki çeşitli fosillerin karışımı ile oluşan doğalgaz; zehirsiz, kokusuz, güvenli ve renksizdir. Diğer ısıtma sistemlerine göre daha güvenli ve uygun fiyatlı olması doğalgaz tesisatlarını en çok kullanılan ısıtma sistemleri haline getirmiştir.
Doğalgaz Tesisatı Nasıl Döşenir?
Doğalgaz tesisatları birbirinden farklı birkaç bölümden oluşmaktadır. Bu bölümleri; kolon borusu, sayaç bağlantı hattı, ana vana, sayaç bağlantı hattı, dağıtım borusu, kolon borusu, tüketim hattı, ayırım hattı ve cihaz bağlantı hattı şeklinde sıralamak mümkündür. Doğalgaz tesisatı döşeme işlemine öncelikle doğalgaz tesisatının ana vanası ve borularının konumları belirlenerek başlanmaktadır. Binanın hangi bölümüne, hangi duvarın neresine tesisat döşeneceğine karar verildikten sonra duvarlar delinerek boruların duvara sabitlenmesi işlemi gerçekleştirilir. Bu işlemin ardından çeşitli cihazların montajlama işlemi yapılır. Boru geçişini sağlamak için açılan delikler kapatılır ve tesisat ile ilgili gerekli testler gerçekleştirilir. Tüm testler bittikten sonra doğalgaz tesisatınız kullanıma hazır hale gelecektir. Doğalgaz tesisatınızı güvenle kullanabilirsiniz.
Doğalgaz Tesisatı Döşenirken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Doğalgazın en verimli şekilde kullanılabilmesi için doğalgaz tesisatı döşenirken dikkat edilmesi gereken bir kaç nokta vardır. Bu noktaları aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür.
Sızdırmazlık: Doğalgaz tesisatı döşenirken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri, tesisatın sızdırmazlık malzemeleri ile döşenmesidir. Sızdırmazlık macunu, keten gibi malzemelerden tesisata uygun olan seçilerek döşenmesi gerekmektedir. Ayrıca doğalgaz tesisatını döşeyen yetkili firmadan tesisatın test edilip edilmediğini dair bilgi almanız güvenliğiniz açısından iyi olacaktır.
Konum: Doğal borularının kişilerin ulaşabileceği konumlara yerleştirilmesi gerekmektedir. Olası bir acil durumda kişiler doğalgaz borularına ulaşabilmeli ve müdahale edebilmelidir. Bu borular havalandırma kanalları gibi kişilerin müdahale edemeyeceği yerlere asla konulmamalıdır.
Güvenlik: Tüm doğalgaz tesisatının ve tesisat elemanlarının darbelere karşı korunabiliyor olması gerekmektedir. Borular ve tesisata yalıtım uygulanmış olmalıdır.